Od danas novi način obračuna cijene mlijeka

CIJENA svježeg sirovog mlijeka od danas se obračunava na novi način.

Na snagu je, naime, stupila Uredba o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka, koja propisuje nove parametre za izračun cijene mlijeka standardne kakvoće. Uz postotak mliječne masti, od danas cijenu definira i udio bjelančevina, te klasa mlijeka s obzirom na broj mikroorganizama i broj somatskih jedinica.

Cijena litre kravljeg mlijeka standardne kakvoće se ne mijenja - ostaje 1,798 kuna, s tim da takvo mlijeko uz 3,7 posto mliječne masti mora imati i 3,2 posto bjelančevina te 400 tisuća somatskih jedinica i sto tisuća mikroorganizama u jednom mililitru.

Klasa mlijeka utjecat će na njegovu otkupnu cijenu - proizvođač čije mlijeko bude ekstra klase moći će računati i na do 15 posto veću cijenu, a proizvođač mlijeka lošije kvalitete na 10-ak posto nižu.

Kako su uvjeti proizvodnje mlijeka jedan od ključnih čimbenika njegove kvalitete, bolje će prolaziti proizvođači s višim higijenskim standardima, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi parametri kod izračunavanja cijene svježeg mlijeka ne bi trebali povećati cijenu mlijeka u maloprodaji, niti, u prosjeku, smanjiti osnovnu cijenu za proizvođače, kaže ravnatelj Hrvatskog stočarsko-selekcijskog centra Krešimir Kuterovac.

Novim se pravilima želi motivirati što više proizvođača da proizvode mlijeko ekstra klase, kakvo traži tržište EU, ističe Kuterovac, koji drži da su nova pravila dobro izbalansirana u tromjesečnim pregovorima proizvođača i mljekarske industrije.

Nov način izračuna cijene mlijeka, koji se već dugo spremao, moguće je bilo uvesti zahvaljujući uspostavi Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima, koji je počeo raditi početkom rujna 2002.

Prvi rezultati koje je laboratorij dobio bili su prilično porazni, pokazali su da mlijeko prve klase proizvodi tek nešto više od petine proizvođača.

Kuterovac naglašava da je i mlijeko ostalih proizvođača ispravno, samo da u trenutku kontrole nije odgovaralo zahtjevnim europskim standardima, a postizanje takvih standarda ključni je cilj koji se želi postići novim pravilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara