Od danas osmi saziv Sabora i formalno mrtav, na potezu je sad Kolinda: Kad ćemo na izbore?

Od danas osmi saziv Sabora i formalno mrtav, na potezu je sad Kolinda: Kad ćemo na izbore?

Foto: Hina

OSMI saziv Hrvatskog sabora od danas i formalno prestaje postojati jer na snagu stupa odluka o samoraspuštanju koju je Sabor donio u lipnju. Počinju teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore koji se moraju održati najranije 30, najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Osmi saziv od stjecanja hrvatske neovisnosti bio je najkraći do sada, trajao je 200 dana, efektivno se radilo 57, a zakonodavni mu je učinak bio slab.. Imao je 151 zastupnika, mandat je završio s 19 stranaka i 12 nezavisnih zastupnika okupljenih u čak 15 klubova.

Saziv je to koji je po mnogočemu bio drugačiji od prethodnih, po prvi put u njemu je vladajuća stranka srušila vlastitog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbori vjerojatno 11. rujna

Nakon što je odluka o samoraspuštanju stupila na snagu, na potezu je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja će raspisati izbore u rujnu, vjerojatno, 11. rujna. Pretpostavlja se da će njezina odluka stupiti na snagu tek 1. kolovoza što je bitno zbog redoslijeda izbornih radnji.

Dogodi li se uistinu tako, rokovi počinju teći dan kasnije, dakle 2. kolovoza, što znači da bi izborni subjekti – političke stranke i nezavisne liste imali rok do ponoći 15. kolovoza (blagdan Velike Gospe) da Državnom izbornom povjerenstvu predaju liste.

Povjerenstvo bi potom moralo u roku od 48 sati objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će i službeno krenuti izborna promidžba.

Poslože li se tako datumi, službena će kampanja trajati 23 dana, najdulje unatrag 15 godina. Naime, na parlamentranim izborima 2003. trajala je 21 dan, a na svim ostalima 16 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara