Od danas više nema novih hrvatskih branitelja?

Od danas više nema novih hrvatskih branitelja?

Tekst:M.M.
Foto: Arhiva

SABORSKA sjednica danas bi se trebala baviti statusom hrvatskih branitelja, a po prijedlogu hrvatske Vlade prema kojem se više neće priznavati ni pravo na obiteljsku invalidninu i mirovinu članovima umrlih branitelja.

Nema ni bolesti

Naime, Vlada Jadranke Kosor već je predložila izmjene Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u čijem obrazloženju promjena stoji kako je proteklih 13 godina bilo dovoljno vremena za priznavanje braniteljskog statusa. Vlada je prije gotovo mjesec dana prijedlog izmjena poslala u hitnu saborsku proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom Zakonu koji bi trebao dobiti saborsku većinu isključit će se mogućnost da se postojanje bolesti dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa sudjelovanjem u Domovinskome ratu. Prema istom Zakonu isključuje se mogućnost povezivanja smrti sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu jer je prošao prevelik broj godina i nakon toliko vremena nemoguće je utvrditi je li bolest od koje su umrli povezana s ratom.

Podvlačenje crte

Izmjene Zakona koje je Kosor znakovito nazvala "podvlačenjem crte za status branitelja" regulirano je i pravo na najnižu mirovinu, koja bi iznosila 45 posto prosječne plaće. Prema novim pravilima sada će biti nužno 100 dana sudjelovanja u Domovinskome ratu, a pravo na najnižu mirovinu neće imati oni iz Registra branitelja koji su se nalazili u neborbenom sektoru.

Odredbe zakona primjenjivale bi se na sve započete, a nedovršene postupke utvrđivanja statusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara