Od Hrvata zaduženiji samo Amerikanci

HRVATSKI građani najzaduženiji su narod u srednjoj i istočnoj Europi. Procjenjuje se da oko milijun i tristo tisuća Hrvata ima barem jedan kredit. Uz sve vrste kredita koje građani podižu u banaka, dio njih odlučuje se na posudbu novca od zelenaša.

Prema postojećim statistikama od Hrvata su zaduženiji samo Amerikanci. Hrvatskim građanima su najzanimljiviji gotovinski krediti i dopuštena prekoračenja po tekućim računima građana. Neki kreditima kupuju stanove, automobile, a dosta je i onih koji preživljavaju zahvaljujući kreditima.

Da mnogi Hrvati danas žive na dug koji sve teže mogu vraćati potvrdio je ekonomski analitičar Dražen Kalogjera u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Dug je zao drug, kaže narodna poslovica koja je na žalost sve manje popularna" – upozorio je Kalogjera. Objašnjava kako je hrvatskim građanima država loš primjer. Država naime ne može funkcionirati bez novih zaduženja kojima pokriva stare dugove, a građani pak zbog malih financijskih mogućnosti svoje potrebe zadovoljavaju zaduživanjem.

Na kredit živi cijeli svijet, kaže Kalogjera, ističući da nije tako bitna visina javnog duga, već sposobnost države da dug može vratiti. Upozorava da bi se građani trebali kreditirati u granicama svojih mogućnosti, koje bi mogle biti veće ako država unaprijedi proizvodnju, poveća izvoz i povisi plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja Mirjana Krizmanić smatra da je priča o hrvatskoj kreditomaniji, zapravo priča o zapuštenosti našega naroda i potpuno uništenom sustavu vrijednosti.

"Građani idu logikom zadužit ću se pa ću se već nekako snaći, a to je neprihvatljivo" - upozorava Krizmanić. Njih nitko ne štiti niti upozorava na lihvarenje, kaže Krizmanić upozorivši da je u nas puno onih koji troše ono što nisu zaradili. Njen savjet je da je najbolje trošiti ono što se zaradi.

Hrvati se zadužuju i jer su skloni oponašanju. Tako će mnogi sebi priuštiti novi auto samo iz razloga jer takav ima susjed, smatra Krizmanić.

Kakvi su uvjeti kod zelenaša, koji nude kredite od 5.000 do 100.000 kuna uz najnižu kamatnu stopu, raspitao se novinar Slobodne Dalmacije. Muškarac, čiji se broj telefona našao na jednom od brojnih oglasa o povoljnim kreditima, rekao je da surađuje s brojnim bankama, kreditno- štednim zadrugama, te da kamatna stopa iznosi od 8,5 do 10,9 posto. Objasnio da se radi o nekoj vrsti posrednika. Primjerice, kako je naveo, nakon što su banke uvele crne liste za prezadužene građane, on nudi informaciju o bankama koje ne gledaju crnu listu.

Muškarac, koji se novinaru predstavio prezimenom našeg ministra gospodarstva, preko telefona ništa konkretno nije želio reći o "jako povoljnom kreditu" bez jamaca, već je uporno predlagao sastank na kojem bi ponudio odgovarajući model kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara