Od jeseni se uvodi porez na imovinu!

Tekst: L.J.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

U SABORSKU proceduru Vlada je danas uputila izmjene Zakona o porezu na dobit. Njime se nastoji razdvojiti privatna i poslovna potrošnja vlasnika tvrtki, čime bi se stalo na kraj kupovini jahti i automobila koji se prikazuju kao poslovni trošak.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je kako će to po novom zakonu biti moguće jedino ukoliko korištenjem vozila ostvare godišnji prihod od pet posto nabavne vrijednosti, a u slučaju plovila sedam posto. U suprotnom, računat će se kao da su vozila i plovila kupljena u privatne svrhe te će se na njih obračunati porez.

U pripremi je i Zakon o oporezivanju imovine koji bi, kako je otkrila premijerka Jadranka Kosor, trebao biti gotov do listopada. Njegova je svrha, kazala je Kosorica, oporezivati građane s obzirom na njihovu stvarnu ekonomsku moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na cestama gledam automobile skuplje od tri milijuna kuna i prekrasne jahte. Potreban je sustav da svatko plaća porez s realnim mogućnostima i tu će nam pomoći puna primjena OIB-a", obrazložila je Kosor.

"Pravedno je da čistačica plaća manji porez nego poduzetnik"

Na sjednici Gospodarskog savjeta predsjednik Ivo Josipović iznio je neke svoje prijedloge o oporezivanju imovine, no poduzetnici ga u tome nisu podržali. Josipović je ustvrdio kako se mogu oporezivati vile, vikendice i mobiteli, na što su ga upozorili da se mobilna telefonija već oporezuje. "Pravedno je da čistačica plaća manji porez nego poduzetnik", istaknuo je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara