Od kolovoza jeftinije telefoniranje za socijalno ugrožene?

Od kolovoza jeftinije telefoniranje za socijalno ugrožene?

UZ SADAŠNJI standardni paket usluga u fiksnoj telefoniji, početkom kolovoza u primjeni bi mogli biti i novi korisnički paketi HT-a i to tzv. socijalni paket i tzv. poslovni paket, doznaje se danas iz izvora bliskih Vladi.


HT je, naime, pripremio prijedlog tih paketa i on je stigao u Banske dvore, a konačnu riječ o njima treba dati neovisni regulator, odnosno Vijeće za telekomunikacije.

Iz izvora bliskih Vladi doznaje se da je kod tzv. socijalnog paketa predviđen niži iznos pretplate od sadašnjih 60 kuna i unutar toga određeni besplatni promet, odnosno određeni broj besplatnih minuta razgovora.

Prema nekim neslužbenim informacijama, u tom bi socijalnom paketu pretplata možda mogla biti i upola niža, a u njemu sadržano i do 60 minuta razgovora.

U slučaju pak prekoračenja limita minuta razgovora, to bi se prekoračenje naplaćivao po višim cijenama od standardnih.

Taj je paket namijenjen onima koji manje telefoniraju, odnosno građanima slabijeg imovnog stanja, a procjenjuje se da bi se za njega moglo odlučiti oko 270.000 građana.

S druge strane, građanima i poslovnim ljudima koji imaju veći broj razgovora, koriste Internet i sl. bio bi namijenjen tzv. poslovni paket koji bi imao skuplju pretplatu, ali i jeftinije minute razgovora. Taj bi im paket stoga omogućio jeftiniju tarifu za razgovore, korištenje Interneta i slično.

Neslužbeno se doznaje da se u tom paketu razmatra i mogućnost besplatnog telefoniranja nedjeljom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko bi točno iznosila pretplata ili kolika bi bila cijena minute razgovora u svakom od paketa za sada se još točno ne zna, jer se o tome, kako kažu u Banskim dvorima, još uvijek razgovara. Osim toga, podsjećaju, konačnu odluku o tarifnom sustavu donosi neovisni regulator.

U Vladi ipak tvrde da bi se s primjenom novih tarifnih modela trebalo započeti 1. kolovoza.

HT novi tarifni model za fiksnu telefoniju primjenjuje od kolovoza 2001. godine. Za građane pretplata za fiksnu telefoniju iznosi 60 kuna mjesečno i u nju je uključen bonus u vrijednosti 10 kuna.

Tada je promijenjena i obračunska jedinica za telefoniranje unutar fiksne mreže - minuta, umjesto do tada impulsa.

Minuta razgovora unutar cijele Hrvatske u vremenu od 7 do 19 sati stoji 23 lipe bez PDV-a, dok je poslije 19 sati (do 7 sati), te nedjeljom i blagdanom ta cijena 50 posto niža.

Krajem ožujka ove godine hrvatska je Vlada zadužila HT da predloži poseban različite pakete u fiksnoj telefoniji, odnosno poseban tarifni paket za socijalno ugrožene građane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara