Od petka na hrvatskim autocestama policijski presretači

DESET novih policijskih automobila koji bi od petka po hrvatskim autocestama trebali početi hvatati i najbrže vozače-prekršitelje predstavljeno je danas u Ravnateljstvu policije.

Deset automobila, većinom VW Passata sa snažnim V6 motorima, i oprema za njih plaćena je oko dva milijuna kuna, a u policiji ističu da je riječ o automobilima koji su sposobni za presretanja i najbržih prekršitelja.

Zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić kazao je da će se automobili koristiti na autocestama i brzim cestama, odnosno "svugdje gdje bi bilo potrebe".

Automobili će biti raspoređeni po policijskim upravama kroz koja prolaze autoceste. Opremljeni su suvremenim sustavom za mjerenje brzine i video snimanje prekršitelja.Da bi uređaj snimio i izmjerio prekoračenje brzine policajci će prekršitelja morati pratiti najmanje 300 metara, nakon čega će, kako je rečeno, prekršitelja presresti i otpratiti do prvog odmorišta ili javiti drugoj ophodnji da dočeka prebrzog vozača.

U posadi automobila presretača biti će dvojica policajaca, jedan u civilu, a drugi u uniformi.

Čelnici policije i Hrvatskih autocesta najavili su i novi sustav reguliranja prometa putem video-nadzora. Rečeno je da bi se koristili već postojeći sustavi video-nadzora na autocestama, a planirana je i nabavka mjerača brzina pomoću kojih bi se moglo utvrditi tko vozi prebrzo, što bi omogućilo da se prekršiteljima već na naplatnim kućicama uruče nalozi za plaćanje kazni.

Hrvatski presretači


1. ZG-5760-GC; crveni Ford Mondeo
2. ZG-7111-ED; bijeli VW Passat
3. ZG-3827-CA; zelenosivi VW Passat
4. ZG-6447-BD; plavi VW Passat
5. ZG-3821-CA; plavi VW Passat
6. ZG-5767-GC; tamnoplavi Ford Mondeo
7. ZG-4351-HA; svijetloplava Škoda Superb
8. ZG-6440-BD; bijela Škoda Superb
9. RI-944-KN; tamnosiva Honda Accord
10. ZG-4357-HA; srebrna Opel Vectra


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara