Od ponoći počela izborna šutnja

Od ponoći je u Hrvatskoj nastupila dvodnevna šutnja za nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora, tijekom koje je zabranjena svaka promidžba dvoje kandidata za predsjednika države i svako objavljivanje prethodnih ili procjena rezultata izbora.

Šutnja traje do nedjelje u ponoć kada će se znati tko će biti četvrti hrvatski predsjednik - Stjepan Mesić, kojeg podupire osam oporbenih stranaka ili Jadranka Kosor, kandidatkinja vladajućeg HDZ-a.

Tada će Državno izborno povjerenstvo (DIP), jedino tijelo koje objavljuje službene izborne podatke, objaviti prve privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora.

Hrvatski predsjednik bira se u drugom krugu, jer ni jedan od 13 kandidata, koliko ih se natjecalo u prvom krugu, 2. siječnja, nije uspio osvojiti potrebnu većinu glasova, konkretno većinu glasova svih birača koji su glasovali, odnosno 50 posto plus jedan glas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da su Stjepan Mesić i Jadranka Kosor dobili najviše glasova ušli su u drugi krug, a tko će od njih biti izabran za predsjednika odlučivat će oko 4, 4 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nedjeljni izbori, četvrti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države - dva puta do sada, 1992. i 1997. izabrali su dr. Franju Tuđmana, a jednom, 2000. Stjepana Mesića.

(Hina) xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara