Od prodaje lijeka Sanctura Pliva u Americi očekuje godišnju zaradu od 250 do 300 milijuna dolara

PLIVA očekuje da će prodajom novog lijeka Sanctura, koji će se u trećem kvartalu kao prvi Plivin lijek početi prodavati na američkom tržištu, godišnje zaraditi između 250 i 300 milijuna dolara, rekao je danas predsjednik Uprave Plive Željko Čović u razgovoru s novinarima.

Sanctura je lijek koji se primjenjuje u liječenju sindroma preosjetljivosti mokraćnog mjehura.

U Europi ga dvadesetak godina proizvodi slovenski Lek pod imenom Spazmex, a Pliva je sada dobila pravo prodaje lijeka na američkom tržištu pod novim imenom.

"Sanctura je za Plivu vrlo atraktivan proizvod od kojega očekujemo vrlo visoki postotak prodaje i rast prihoda kompanije", rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjenjuje se da će lijekovi za preosjetljivost mokraćnog mjehura na američkom tržištu do kraja godine dosegnuti promet od 1,1 milijarde dolara, pa Pliva želi preuzeti dio tržišta koje sada sa sličnim lijekovima drže velike svjetske farmaceutske kompanije Pfizer i Johnson and Johnson.

Sanctura je prvi Plivin tzv. proprietary lijek, odnosno lijek sa ekskluzivitetom na američkom tržištu, što znači da ga tamo nitko neće moći razvijati u razdoblju od 6,5 godina.

Očekivanja velike zarade temelje se i na podacima da od sindroma preosjetljivosti mokraćnog mjehura pati 10 posto ili 30 milijuna Amerikanaca, a svega ih se 20 posto liječi.

Sancturu će urolozima, porodničarima, ginekolozima i liječnicima opće prakse promovirati prodajni tim od 400 do 500 ljudi.

Čović je najavio daljnje organizacijske promjene u Plivi kako bi do kraja godine kompanija bila podijeljena na dva osnovna načina poslovanja: generičko i "proprietary", što će omogućiti unapređenje rada na generičkim lijekovima te istraživanje i proizvodnju ekskluzivnih lijekova, koji su osnova dugoročnog rasta kompanije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara