Od ptičje gripe u Hrvatskoj najviše strahuju umirovljenici i kućanice

PREMA rezultatima najnovijeg istraživanja agencije Puls, samo 13 posto građana smatra da ptičja gripa predstavlja veliku opasnost, s tim da je takav stav nešto zastupljeniji kod kućanica.

Rezultati istraživanja koje je agencija Puls provela na reprezentativnom uzorku ispitanika starijih od 15 godina (N=1000), ukazuju na postojanje određene zabrinutosti među hrvatskim građanima.

Tako 13% anketiranih smatra da ptičja gripa predstavlja veliku opasnost za ljude, s tim da je takav stav nešto zastupljeniji kod kućanica.

Ipak, većina građana drži da je ptičja gripa prijetnja za ljude samo u iznimnim situacijama (59%). S tim mišljenjem se u većoj mjeri slažu mlađi i obrazovaniji ispitanici, te stanovnici Dalmacije.

27% anketiranih smatra da ptičja gripa uopće nije opasna za ljude, a takav se stav u većem postotku javlja kod starijih osoba, osobito onih preko 65 godina. Manju zabrinutost iskazuju i ispitanici iz Sjeverne Hrvatske.

Osim stavova građana, Puls je pokušao doznati nešto o njihovom ponašanju vezanom za kupnju i pripremu mesa peradi i jaja.

Polovica anketiranih građana namjerava nastaviti konzumirati meso peradi i jaja kao i do sada. Stanovnici sjeverne Hrvatske u najmanjem postotku namjeravaju mijenjati svoje dosadašnje navike, sukladno svom stavu o nepostojanju opasnosti od ptičje gripe za ljude.

Nešto manje građana (37%) izjavilo je da će biti oprezniji pri kupnji i pripremi mesa peradi i jaja. Trend pridavanja veće pozornosti pri nabavi i pripremi mesa i jaja prisutniji je kod mlađih osoba i urbanog stanovništva.

12% anketiranih izjavilo je da će, dok traje opasnost od ptičje gripe, izbjegavati konzumaciju mesa peradi i jaja. Zanimljivo je da su starije osobe "ekstremnije" u svojim stavovima prema konzumiranju peradi i jaja.

S jedne strane, 60-tak posto osoba starijih od 65 godina namjerava nastaviti konzumirati perad kao i do sada, a s druge strane čak četvrtina izjavljuje da će se suzdržavati od konzumacije dok traje opasnost od ptičje gripe. Izbjegavanju konzumacije mesa peradi i jaja skloniji su i stanovnici Dalmacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara