Od sada žene u Španjolskoj imaju pravo na pobačaj, a da im za to ne prijeti zatvor

Od sada žene u Španjolskoj imaju pravo na pobačaj, a da im za to ne prijeti zatvor

Tekst: I.Ka.
Foto:Ilustracija

KATOLIČKA Španjolska je odobrila novi zakon, kojim je ženama odobreno pravo na pobačaj. Prema novom zakonu, pobačaj se može napraviti do 14. tjedna trudnoće te je djevojkama od 16 i 17 godina dopušten pobačaj bez roditeljskog odobrenja. Ovaj je zakon koji je prošao Senat digao veliku prašinu konzervativnih stranaka i Katoličke crkve. "Vlada se želi riješiti osnovnog stupa našeg društva, a to je obitelj", kazala je Carmen Duenas, glasnogovornica vodeće opozicijske stranke, Pučke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema starom zakonu iz 1985. godine, žene su mogle završiti u zatvoru ako bi se odlučile na abortus do 12. tjedna u slučaju silovanja i nakon 22. tjedna ako je fetus deformiran. Naime, žene su i dosad mogle pobaciti na temelju psihičkih smetnji. Dakle, novim zakonom Španjolkama koje se odluče na pobačaj više neće prijetiti zatvorska kazna.

Premijer Španjolske Luis Rodrigez Zapatero od 2004. godine uvodi niz promjena za liberalizaciju društva, koje ne podržavaju konzervativna opozicija i Katolička crkva u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara