Od srčanog udara umro vodeći sunitski klerik

Od srčanog udara umro vodeći sunitski klerik

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VODEĆI sunitski klerik, šeik Mohammed Sayed Tantawi, Veliki šeik Sveučilišta Al-Azhar u Egiptu, najviše instance sunitskog podučavanja, umro je u Saudijskoj Arabiji od srčanog udara dok se ukrcavao na zrakoplov, objavili su egipatski državni mediji.

Tantawi je bio u Rijadu na ceremoniji koju je upriličio kralj Faisal, a ukrcavao se na ranojutarnji zrakoplov kad se požalio na snažne bolove u prsima i pao na stepenicama, javila je egipatska državna novinska agencija. Jedan egipatski vladin dužnosnik rekao je za AFP da je Tantawi umro od srčanog udara.

Sućut poslao i predsjednik Egipta

Vijest o Tantawijevoj smrti u 82. godini života je "veliki šok", rekao je Amr Tantawi, sin kontroverznog imama, i dodao da će ga obitelj pokopati na groblju Al-Baqie u Medini, jer je "Bog odlučio" da Tantawi "umre na saudijskom tlu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sućut je izrazio i egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji se oporavlja od uspješne operacije žučnog mjehura u Njemačkoj. "Islamski i arapski svijet izgubio je velikog učenjaka i pravnika koji je posvetio svoj rad svemu što je služilo islamu i muslimanima", rekao je Mubarak.

Tantawi je svojim vjerskim presudama o cijelom nizu tema, kao što su islamska pokrivala za žensko tijelo, samoubilački napadi ili obrezivanje žena, znao podići veliku buku u islamskom svijetu. Mnogi tvrdokorni muslimani smatrali su ga kukavičkim pravnikom koji se trudio osigurati vjerodostojnost sekularne poludiktature u Egiptu.

Kontroverzne presude

Prošlog listopada je Tantawi zabranio nošenje nidžaba, vela preko cijelog lica, u svim zgradama i školama povezanim sa Sveučilištem Al-Azhar, osim u učionicama u kojima su predavali muškarci, a to je izazvalo veliku buku u islamskom svijetu.

Godine 2003. je rekao da su bombaši samoubojice i ekstremizam "neprijatelji islama", a osudio je i napade na SAD 11. rujna 2001. godine te odbacio poziv Osame bin Ladena na sveti rat protiv Zapada.

Njegovi kritičari na Zapadu najčešće su ga napadali zbog nedovoljnog podržavanja svoje presude o apostazi. Tantawi je presudio kako muslimani ne bi trebali ubijati druge muslimane koji se odreknu islama te da bi bilo kakvu akciju prema njima trebali poduzeti samo ukoliko uvide da apostati predstavljaju opasnost islamu. No, unatoč njegovoj presudi, zabilježeno je nekoliko ubojstava apostata u Egiptu, pa su ga kritizirali da je umjeren samo u teoriji, ne i u praksi.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara