Od summita u Egiptu očekuje se prekid nasilja

Izraelci i Palestinci objavili su u četvrtak kako se nadaju da će na summitu idućeg tjedna u Egiptu biti službeno proglašen prekid nasilja koje blokira provedbu međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok.

Na sastanku koji bi mogao biti ključan za uspjeh summita, izraelski premijer Ariel Sharon razmotrio je s najvažnijim ministrima u svojoj vladi povlačenje izraelskih snaga sa Zapadne obale, oslobađanje palestinskih zatvorenika i moguću amnestiju za tražene militante.

"Nadam se da će biti objavljena službena deklaracija o prekidu vatre ili prekidu svih oblika nasilja", rekao je za Vojni radio zamjenik premijera Shimon Peres govoreći o svojim očekivanjima od povijesnih pregovora u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku u utorak.

Palestinski ministar Saeb Erekat rekao je kako bi summit smatrao uspješnim kada bi na njemu obje strane proglasile prekid nasilja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori, kojima će domaćin biti egipatski predsjednik Hosni Mubarak, a koji će okupiti premijera Sharona, novog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdullaha II, imaju za cilj konsolidaciju krhkog prekida vatre oživljavanjem međunarodnog mirovnog plana, tzv. mirovnih smjernica, koji uživa potporu Washingtona.

Sharon i Abas posljednji su se put sastali u lipnju 2003. na summitu u Jordanu kada je mirovni plan prihvaćen, no njegovu provedbu blokiralo je nasilje. Plan predviđa uspostavu neovisne palestinske države. Abas je u to vrijeme bio palestinski premijer.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara