Od vandala do miljenika: Kako je HRT u 48 sati promijenio ploču u izvještajima o prosvjedima

Screenshot: HTV

KAKO je Hrvatska televizija doživjela kopernikanski obrat, pitaju se mnogi koji su zadnjih dana pratili zbunjujuće izvještaje javne televizije o zagrebačkim prosvjedima. Od petka do nedjelje, u manje od 48 sati, prosvjednici koje je voditelj Dnevnika 3 Siniša Kovačić nazivao "vandalima i grupom kojoj se bespotrebno daje medijska pažnja", postali su po službenim HRT- ovim anketama i Zoranu Šprajcu vjerodostojan glas Hrvatske, čije akcije podržava 70 posto građana. Kojem HTV-u vjerovati, onom od petka ili od nedjelje?

"Zbog tendencioznog Siniše Kovačića već smo doživljavali neugodnosti s prosvjednicima na terenu", žale se ovih dana HRT-ovci koje je zapalo pratiti prosvjede za urednika i voditelja koji bi glasnogovorniku Vlade Mladenu Paviću mogao maznuti radno mjesto. Od pet zadnjih Vladinih ili HDZ-ovih trbuhozboraca, čak četvero ih je na tu poziciju došlo s HRT-a: od Ratka Mačeka i Zlatka Mehuna, do Sunčane Glavak i Mladena Pavića. Tradicija se, vidimo, njeguje, pa samo naivce čudi kakve su informacije s prosvjeda prolazile kroz Kovačićev urednički filtar: na skup je došao "šaman" Luka Hodak, vandali su popljuvali Mladena Pavića, prosvjednici su protiv medija...

Kad se razgrne izmaglica koju s ekrana pušta revni stranački pionir, vidjet će se da Hodak među tisućama prosvjednika nije imao apsolutno nikakvu važnost, da je Pavića pljunuo izolirani izgrednik koji time nije "skupio punte" kod drugih okupljenih već su Pavića zaštitili od novog hračkanja. Od više nacionalnih televizijskih i novinskih kuća ciljano se prosvjedovalo baš na Prisavlju i u Koranskoj pred zgradom EPH. Ne zvuči baš kao ofenziva na medije.

HRT je u međuvremenu učinio ono što se očekuje od ozbiljne javne televizije koju financiraju građani. Umjesto svrstavanja i umiljavanja Markovu trgu, jednostavno su naručili i platili istraživanje na reprezentativnom uzorku građana. Pa sad znamo na čemu smo.

A nešto smo i naučili za ubuduće: ako se želimo informirati o prosvjedima, pritisnut ćemo crveno na daljinskom svaki put kad se na ekranu pojavi Siniša Kovačić. Glasnogovornik, a ne novinar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara