Odbačene optužbe protiv Sadama Huseina za genocid nad Kurdima

VISOKI irački sud odbacio je sve optužbe protiv Sadama Huseina. Irački diktator tako nikada neće biti proglašen krivim za zločine nad Kurdima u kojima je živote izgubilo između 100 i 180 tisuća ljudi.

Mnogi Kurdi duboko su razočarani jer je Husein obješen prije nego što se stigao suočiti sa svojim zločinima u zloglasnoj akciji Anfal.

Suđenje za taj zločin ipak se nastavlja jer su za njega optužena još šestorica Sadamovih suradnika. Među njima je i njegov bratić Ali Hassan al-Majid, poznat po nadimku "Kemijski Ali" zbog upotrebe kemijskog oružja u genocidu nad Kurdima.

Na nastavku suđenja Ali je pokušao pročitati molitvu iz Kurana za obješenog Sadama, ali mu je sudac naredio da prekine.

Obrana iznosi stajalište da je operacija Anfal bila legitimna akcija kojom se trebalo ugušiti pobunu nakon što su neki Kurdi surađivali s neprijateljem tijekom iračko-iranskog rata u drugoj polovici 80-ih.

Nastavak suđenja i iračko sudstvo bit će pod budnim okom međunarodne javnosti nakon snažne osude načina na koji je irački krvnik pogubljen.

Sadam je osuđen na smrt vješanjem zbog ubojstva 148 šijitskih muslimana u gradiću Dujail. Ujedinjeni narodi pozvali su na odgodu izvršenja smrtnih presuda dvojici drugih osuđenika za zločine u Dijailu, ali iračka vlada odlučila je da će se egzekucije Barzana al-Tikritia i Awada al-Bandara izvršiti ovaj tjedan.

V.Š.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara