Odbijena ustavna tužba pritvorenika čije izručenje traže Srbija i Crna Gora

Ustavni sud odbio je tužbu Milana Momčilovića (35), državljanina Srbije i Crne Gore koji se žalio na odluku o pritvoru u kojem, od kraja kolovoza, čeka izručenje u svoju zemlju gdje ga traže zbog dvije prevare.

Milana Momčilovića, zvanog Kića, hrvatska je policija uhitila u kolovozu na temelju međunarodne tjeralice Interpolovog ureda u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je protiv njega podignuta optužnica za dvije prijevare.

Momčilović je ustavnu tužbu podnio protiv rješenja Vrhovnog suda kojim je odbijena njegova žalba na odluku o pritvoru Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Taj je sud 21. kolovoza odredio da mu pritvor može trajati do 18. studenoga.

Smatrajući da mu je kao strancu prekršeno ustavno pravo na jednakost pred sudovima i na pravični postupak, te da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, Momčilović je od Ustavnog suda zatražio ukidanje pritvora, puštanje na slobodu i vraćanje predmeta slavonskobrodskom sudu na ponovni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni je sud utvrdio da mu nisu povrijeđena ustavna prava, te da su niži i viši sud odluke donijeli sukladno zakonu i međunarodnim ugovorom, odnosno Europskom konvencijom o izručenju.

Tvrdnju Momčilovića da je 40 dana nakon uhićenja trebao biti pušten na slobodu jer toliko može trajati ekstradicijski pritvor, Ustavni je sud odbacio kao neosnovanu. Po Europskoj konvenciji o izručenju pritvor zaista može trajati najdulje 40 dana, ali samo ako se u tom razdoblju ne zatraži izručenje uhićenika. No, to kod Momčilovića nije slučaj jer su Srbija i Crna Gora unutar tog roka dostavile molbu za izručenje. Stoga će Momčilović biti u pritvoru sve do okončanja postupka za izručenje.

Odluka Ustavnog suda o odbijanju Momčilovićeve žalbe objavljena je u Narodnim novinama.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara