Odbjegli tajkun Ćurković: Živ neću u zatvor!

"MENI je savjest mirna, a sumnjičenje i raspisivanje tjeralice smatram montiranim političkim progonom, hrvatskim jalom, ali, moguće, i svojom naivnošću jer se nisam znao braniti ni kada su me napadali, a kamo li da bih napadao prvi", rekao je Večernjem listu tajkun Jozo Ćurković za kojim je MUP raspisao tjeralicu na zahtjev Županijskog odvjetništva u Splitu zbog sumnje u malverzacije u tvornici Salonit kraj Splita i višemilijunski dug državi i radnicima.

Ranije ovog tjedna završen je stečajni postupak nad Salonitom, brojni su radnici otpušteni, a Ćurković je uhićen u Sarajevu gdje je i proveo noć u pritvoru, ali ubrzo je pušten.

"Zar nije apsurdno da me se tereti za gospodarski kriminal “težak” više od 100 milijuna kuna i to, zamislite, na štetu svoje tvrtke te što sam dopustio i drugim osobama da naštete mojoj tvrtki! Sada znam da bi bilo bolje da me, kako kod nas kažu, zmija ćonula nego što sam kupio Salonit", pita se Ćurković.

U razgovoru za Večernji list Ćurković je otkrio kako, kad je kupovao Salonit, nije znao da je riječ o opasnim tvarima, niti da radnici boluju od azbestoze, a tek kad je jedan radnik od nje umro shvatio je što je kupio.

"Zbog međunarodnoga pritiska tada se i država željela riješiti Salonita, zatvoriti ga. Ali nije željela preuzeti svoj dio tereta, radije da sve spadne na vlasnika, dakle i zbrinjavanje, i odšteta radnicima. To je bio neposredan povod za moj progon, ali i za otvaranje stečaja nad Salonitom", govori Ćurković i dodaje da su ga nakon toga počeli nazivati čovjekom Ivića Pašalića.

"Tvrdim, a za to imam i dokaze, da je policajac koji me ispitivao Matko Popović psihički bolesnik opsjednut željom da me strpa u zatvor, a moj susjed Jozo Ćurić, u to vrijeme načelnik krim policije u Splitu, potpisao je nalog za moje uhićenje. Sve je to iz zavisti", kaže Ćurković.

Ćurković se sklonio u Grabovici i planira ostati u BiH jer zna da neće biti izručen Hrvatskoj unatoč Interpolovoj tjeralici, a hrvatskom će se sudu odazvati samo uz jamstvo da će se braniti sa slobode jer, kako kaže, "prije suđenja živ neće u zatvor".

J.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara