Odbor američkog Senata odgodio glasovanje o kandidaturi Boltona

Odbor američkog Senata za međunarodne odnose odgodio je glasovanje o kandidaturi Johna Boltona za novog američkog veleposlanika pri UNu nakon što je jedan republikanski senator izjavio u utorak da nije spreman glasovati za njega.

"Danas sam dovoljno toga čuo i nisam spreman glasovati za gospodina Boltona", rekao je senator iz Ohia George Voinovich i iznenadio svoje kolege republikance koji imaju većinu u tom Odboru i koji su očekivali da će njegova nominacija biti izglasana.

Bez potpore Voinovicha Boltonova nominacija ne može proći na Odboru, odnosno omjer glasova bio bi 9 naspram 9, što znači da ne bi mogla ići na glasovanje pred punim sastavom Senata.

Glasovanje Odbora odgođeno je do početka svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidatura tog oštrog kritičara Ujedinjenih naroda izazvala je žestoke kritike unutar Svjetske organizacije.

Bolton je izazvao kritike svojim pokatkad nediplomatskim izjavama o UN-u poput one iz 1994. kada je rekao "da ne postoji tako nešto kao Ujedinjeni narodi" nego samo skupina zemalja koje SAD ponekad može navesti da djeluju u njegovom interesu.

Bolton, 56, je već četiri godine podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu, a na mjestu veleposlanika pri UN-u bi trebao zamijeniti Johna Danfortha.

(Hina) xkga ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara