Odbor slovenskog parlamenta prihvatio deblokadu, Pahor najavljuje dogovor o arbitraži

Tekst: P.V.
Foto: Blaž Samec, Delo / Cropix

ODBOR slovenskog parlamenta koji se bavi pitanjima Europske unije dao je zeleno svijetlo sporazumu Kosor - Pahor, odnosno pristao je na deblokadu 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU, javlja slovenska novinska agencija STA i prenosi izjavu voditelja sjednice na kojoj je donesena ta odluka Matevža Frangeža koji je rekao kako će Slovenija uputiti jednostranu izjavu kojom će upozoriti EU na svoje interese i tražiti njihovu zaštitu.

S novinarima je nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka razgovarao i premijer Borut Pahor. "Prijedlog arbitražnog sporazuma o načinu određivanja granice bit će dogovoren ovog tjedna", kazao je Pahor i još jednom ponovio da će temelj pregovora biti drugi prijedlog Ollija Rehna. No, iz hrvatskih političkih krugova stižu drugačije informacije. Drugi prijedlog Ollija Rehna Hrvatska je prihvatila, tvrde dobro upućeni i iskusni diplomati, isključivo kao polaznu točku u pregovorima. Takav je stav u razgovoru za Index prije nekoliko dana iznio i bivši ministar vanjskih poslova Mato Granić.

O sporu sa Slovenijom danas je govorila i Jadranka Kosor, koja je novinarima prilikom posjeta tvornici Končar rekla da vjeruje kako će Slovenci poštovati postignuti dogovor uoči međuvladine konferencije o pristupanju koja je zakazana za 2. listopada. Ovaj petak bi tako trebao biti najvažniji dan za hrvatske pregovore s EU, s obzirom da se očekuje zatvaranje velikog broja poglavlja koja su dosad bila blokirana, a isti dan će Irci ponovo pristupiti referendumu o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma bez kojeg, kako su ranije tvrdile Njemačka i Francuska, neće biti daljnjeg proširivanja Unije.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je danas prvi čovjek oporbe, nije bio zadovoljan Pahorovim izlaganjem na sastanku. Janša smatra da je Pahor pristao na sporazum koji ne zadovoljava slovenske interese i ne vjeruje kako se radi o drugom Rehnovom prijedlogu koji, podsjećamo, Sloveniji omogućava izlaz na otvoreno more. "Premijer Pahor na sastanku nam nije rekao ništa novo, a što se tiče prijedloga arbitražnog sporazuma, ja ne vjerujem da će se dogovor temeljiti na drugom Rehnovom prijedlogu", rekao je Janša slovenskim medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara