Odbor za financije: Što je poduzeto nakon podignutih kaznenih prijava?

ČLANOVI saborskog Odbora za financije i državni proračun zatražili su danas da se Odboru dostave izvješća o tome što je učinjeno nakon što su utvrđene nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji, a zbog kojih su podignute kaznene prijave.

Takav zahtjev, članovi Odbora iznijeli su raspravljajući o revizijama obavljenim u razdoblju svibanj-listopad 2002.

Iako je rad Državnog ureda za reviziju, ponovno, dobio visoku ocjenu, dio članova Odbora ocijenio je da će konačan učinak revizije pretvorbe i privatizacije biti mršav, jer su neke stvari već zastarjele i neće se moći sankcionirati.

Izvješće revizije nije donijelo ništa što se već nije znalo, o nepravilnostima se pisalo, no nitko (od nadležnih) na to nije reagirao, primjetio je Tibor Santo (LS).

Od svibnja do listopada 2002. revizija je obavljena u 143 tvrtke, a samo u njih osam nisu utvrđene nepravilnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ocjenu Đure Njavre (NZ) da su uzeti zajmovi ´još jedan korak u olakom zaduživanju države´, Odbor je predložio Saboru da potvrdi međunarodne ugovore o zajmovima za reformu mirovinskog sustava (27,3 milijuna američkih dolara) i za projekt sređivanja zemljišnih knjiga (26 milijuna eura).

Nije sporno da su to prioriteti ove države, ali zar se za prioritete mora zaduživati u inozemstvu, upitao se Njavro, upozoravajući da će uz zajmove trebati plaćati i kamate, odnosno da na taj način ´zadužujemo djecu, pa i kojeg unuka´.

Važan je uspjeh ulaganja, Vlada je u pravu što je uzela te zajmove, uzvratio je Zorko Vidiček (SDP).

Podršku saborskih odbora dobio je zakonski prijedlog koji predviđa ustrojavanje registra godišnjih financijskih izvješća. Taj bi registar vodila Fina, bio bi javan, a korištenje podataka iz njega bilo bi besplatno za tijela državne uprave, dok bi ostali korisnici plaćali naknadu koja će se utvrditi u posebnom pravilniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara