Odbor za gospodarstvo o reviziji pretvorbe

DRŽAVNI ured za reviziju od studenoga prošle do svibnja ove godine obavio je reviziju 227 privatiziranih poduzeća, a nepravilnosti koje je utvrdio gotovo su istovjetne onima utvrđenim u četiri prethodna izvještajna razdoblja, rečeno je na današnjoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu koji je raspravio Izvješće o provedbi revizije pretvorbe i privatizacije u spomenutom razdoblju.

Utvrđeno je, rečeno je, smanjenje broja zaposlenih i temeljnog kapitala, od 227 revidiranih poduzeća samo njih 57 u cijelosti je ostvarilo razvojni program, 71 poduzeće je to učinilo djelomično, a njih 99 nije ostvarilo ciljeve utvrđene razvojnim programom.

Glavna državna revizorica Šima Krasić izvijestila je da je njen ured do svibnja ove godine obavio reviziju 1019 privatiziranih poduzeća što je 52 posto od ukupno planiranog broja.

Ekonomski stručnjak Dražen Kalogjera kaže da rezultati petog izvješća Ureda za reviziju potvrđuju da je proces pretvorbe bio diletantski, te da bi bilo bolje da su neka poduzeća ostala u državnom vlasništvu.

I HSP-ovac Tonči Tadić ističe da privatizacija nije dala očekivane rezultate, da je umjesto investiranja došlo do deinvestiranja.

Tadić drži da treba voditi više računa o budućim privatizacijama, poglavito hotelskih kuća, te da treba revalorizirati njihovu vrijednost, s obzirom na činjenicu da je procjenjivana u doba Domovinskog rata.

HSP-ov zastupnik drži da bi se trebalo pozabaviti i ulogom poslovnih banaka u procesu privatizacije.

Đuro Njavro (NZ) ne slaže se s negativnim ocjenama hrvatske privatizacije i kaže da je ona bila relativno uspješna, te joj daje trojku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara