Odbor za gospodarstvo podržao prijedlog zakona o tržišnom natjecanju

SABORSKI Odbor za gospodarstvo danas je jednoglasno podržao vladin prijedlog zakona o tržišnom natjecanju, koji bi trebao zamijeniti aktualni Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja i uskladiti hrvatske s propisima EU u tom području.

Zakonskim prijedlogom predviđene su mjere koje reguliraju zaštitu tržišnog natjecanja, odnosno zdravu konkurenciju na tržištu, u slučaju sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja ravnopravne tržišne utakmice.

Nadzor nad provedbom zakona obavljala bi Agencija za tržišno natjecanje, a njom bi upravljalo sedmeročlano Vijeće, koje, po vladinu prijedlogu, mora osigurati poduzetničke i tržišne slobode

svakom poduzetniku.

Članovi Odbora podržali su nakanu predlagatelja, ali i upozorili da se propisi EU koji reguliraju antimonopolistički položaj na tržištu ne mogu uvijek izravno primijeniti na hrvatsko tržište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti posebno pažljivi kod primjene ovoga zakona jer je Hrvatska mala zemlja i malo tržište naspram onoga u EU. Moramo paziti da ne napravimo više štete nego koristi", rekao je Đuro Njavro (HDZ).

Više članova Odbora upozorilo je i da je u hrvatskim prilikama nekad i nemoguće spriječiti monopolistički položaj, već da treba paziti na zlouporabu tog položaja.

Bez reakcije ostalih članova Odbora ostao je Njavrin prijedlog da Odbor posebnu pažnju posveti nedavnim trovanjem salmonelom turista u šibenskom i umaškom hotelu, a zbog teških posljedica koje bi to moglo imati na hrvatski turizam.

"Ako te incidente konkurencija upotrijebi protiv Hrvatske to bi mogla biti katastrofa za naš turizam i imidž Hrvatske u svijetu", rekao je Njavro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara