Odbor za gospodarstvo podržao ubrzavanje stečajnog postupka

SABORSKI Odbor za gospodarstvo podržao je danas u prvom čitanju vladin prijedlog izmjena Stečajnog zakona, a većina članova Odbora složila se da stečajne postupke treba ubrzati.

Protiv ubrzavanja procedure stečajnog postupka bio je jedino Marko Baričević (HSLS).

Istaknuo je da izmjene zakona neće doprinijeti ubrzavanju stečajnog postupka, te da je uvođenje vremenskog ograničenja za stečajni postupak apsurdno, jer će, istaknuo je, uvesti pravnu nesigurnost kod vjerovnika i dužnika.

Član Odbora Đuro Njavro (NZ) podržao je, kao i većina članova Odbora, predložene izmjene, ali je predložio da Vlada uskoro predloži zakon o osobnom stečaju, po uzoru na europske zemlje.

Naglasio je da je u Hrvatskoj velika kreditna zaduženost pojedinaca ili obitelji u bankama, koja se od 1993. povećala dvadeset puta i dosegnula 40 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ubrzavanje stečajnog postupka zauzeo se i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Željko Ivančević koji je nazočio sjednici Odbora.

Istaknuo je da u stečajnom postupku treba odmah uspostaviti nove vlasničke odnose, te da nakon toga novi vlasnici biraju svoj management koji će voditi tvrtku.

Odbor zbog nedostatka kvoruma danas nije glasovao o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti potrošača, ali je prijedlog raspravljen.

Glavne zamjerke vanjskih članova Odbora, među kojima su predstavnici potrošačkih udruga, odnosile su se na novi tarifni sustav Hrvatskih telekomunikacija (HT).

Predstavnici udruga potrošača drže da bi HT trebao ukinuti pretplatu, a da se njihove usluge plaćaju prema potrošnji, jednako kao i ostale javne usluge među kojima je potrošnja struje, vode i plina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara