Odbor za ljudska prava o povratu imovine na područjima od posebne državne skrbi

OD UKUPNO 18.960 privremeno zauzetih objekata na područjima od posebne državne skrbi, koje je početkom svoga mandata preuzelo Ministarstvo obnove, vlasnicima treba vratiti još 6000 objekata, te zbrinuti oko 24.000 osoba koje tu imovinu privremeno koriste, podaci su Vladina Ureda za izbjeglice i prognanike izneseni na današnjoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na sjednici o imovinsko-pravnim odnosima na područjima od posebne državne skrbi pomoćnik ministra za obnovu Lovre Pejković izvijestio je da će država uskoro početi vlasnicima privremeno zauzete imovine, koji još čekaju na povrat svoga vlasništva, davati naknadu za čekanje od sedam kuna mjesečno po četvornom metru kuće.

Nije rekao koliko će pravih vlasnika primati tu naknadu, ali je poznato da je zahtjeve za povratom imovine do sada podnijelo oko 3800 vlasnika od ukupno njih 6000.

Pejković je rekao da će iz državnog proračuna u ovoj godini biti izdvojeno 700 milijuna kuna za povrat imovine i zbrinjavanje 4.700 privremenih korisnika, koji će biti zbrinuti dodjelom građevinskog zemljišta i materijala, besplatnim priključkom na struju, te s dodatnih 15.000 kuna po završetku kuće.

Najveći bi problem pritom moglo predstavljati oko 400 obitelji koje su bespravno uselile u tuđe kuće, a nemaju alternativni smještaj, ustvrdio je.

Predsjednik SNS-a, gradonačelnik Donjeg Lapca i saborski zastupnik Milan Đukić ustvrdio je kako je neistina da "samo" 6000 objekata treba vratiti pravim vlasnicima.

"Pa gdje su u tom slučaju svi ostali Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske", upitao je Đukić, optuživši Vladu da "namjerno odgađa povrat imovine i stanarskog prava".

"Ako se od 40 kuća u jednom selu ne vrati ni jedna, onda to znači da se zakoni ne provode. To je završetak one politike koja je znala što radi, jer su ruševine mahom imovina građana srpske nacionalnosti", izjavio je Đukić i prosvjedno napustio sjednicu Odbora.

(Hina) tr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara