odbor za ljudska prava za besplatnog odvjetnika socijalno ugroženima

Odbor za ljudska prava Hrvatskog sabora podržao je danas SDPov prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu kojima bi se socijalno ugroženima osiguralo besplatno zastupanje u predmetima koji se tiču njihova socijalnog položaja.

U ime Kluba SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović je pojasnila da su takve izmjene nužne nakon poskupljenja odvjetničkih tarifa.

SDP predlaže pravo na besplatno zastupanje i stradalnicima Domovinskog rata, kao i u postupcima koji se tiču uzdržavanja i skrbništva na djecom.

Odbor je podržao i Izviješće Državnog odvjetništva za 2003., čiji je zamjenik Dragan Novosel naglasio kako Hrvatska po strukturi prijava za kaznena djela ne odskače od europskih zemalja. Po broju kaznenih djela je, pak, znatno ispod nekih europskih zemalja, što znači da je Hrvatska relativno sigurna zemlja, dodao je.

Istaknuo je da Državno odvjetništvo izrazito selektivno pristupa podizanju kaznenih prijava, od kojih je, kaže, odbačeno svega 14 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da maloljetnički kriminal i nasilje nad maloljetnicima nisu u porastu, iako se takav dojam stječe po medijskim napisima.

Novosel je priznao da preporuka Državnog odvjetništva da sudovi od privremenih korisnika ne zahtijevaju da napuste zaposjednute kuće povratnika, ako im nije osiguran zamjenski smještaj "nije najsretnije sročena".

Novosel je to kazao odgovarajući na prigovor SDSS-ovaca Milorada Pupovca i Ratka Gajice da bi Državno odvjetništvo moralo poštivati činjenicu da je pravo vlasništva starije pravo od prava na smještaj.

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara