Odbor za manjine bez kvoruma raspravio zakon o izboru u lokalna tijela

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je raspravio predložene izmjene Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, ali je zbog manjka kvoruma glasovanje odgodio za sutra.

Tim se vladinim prijedlogom uređuje zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim predstavničkim tijelima (gradske, općinske i županijske skupštine) i u Vijeću za nacionalne manjine, što propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Svi nazočni članovi Odbora u raspravi su podržali prijedlog, ali i iznijeli svoje primjedbe.

Milan Đukić (SNS) ustavno upitnim smatra da Hrvati u mjestima gdje su u manjini u odnosu na pripadnike drugih nacionalnosti mogu koristiti prava predviđena za nacionalne manjine.

´To pravo nije utemeljeno za većinski narod koji ne može biti manjina´, upozorio je.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Teodor Antić kazao je da Hrvati neće koristiti manjinska prava, već da je nakana zakona zaštititi njihova prava kada su u manjini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tibor Santo (LS) ne slaže se s prijedlogom da se članovi Vijeća za nacionalne manjine biraju većinski, a ne proporcionalno na temelju lista udruga i pojedinaca.

Samo tako oni bi mogli ostvariti mogućnost da u Vijeću provode svoju politiku, rekao je Santo, založivši se da zahtjev za raspisivanje izbora za Vijeće osim Vlade mogu podnijeti i pripadnici nacionalne manjine ako prikupe 50 potpisa u određenoj lokalnoj jedinici.

Antić je iznio stav Vlade da je primjereniji većinski način izbora članova Vijeća, zbog, kako je rekao, nemogućnosti većeg dijela jedinica lokalne samouprave da prikupe dovoljan broj kandidata za izbornu listu.

Bolje je da svaki manjinski pripadnik bira osobu koja će ga zastupati, smatra Antić.

Nezavisni zastupnik Borislav Graljuk zauzeo se da se u naziv zakona umetne i izbor članova Vijeća za nacionalne manjine, jer se, drži, ovakav naziv odnosi samo na izbor u lokalna predstavnička tijela.

Odbor je, također bez kvoruma, raspravio i vladin prijedlog izmjena Zakona o radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara