Odbor za medije: Pravovaljano svih 145 kandidatura za Programsko vijeće

SABORSKI Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je odlučio na usuglašavanje klubovima zastupnika uputiti svih 145 pristiglih kandidatura za izbor 11 članova Programskog vijeća HRT-a.

Odbor je odluku donio uz jedan suzdržani glas, a kandidature klubovima mora uputiti do 22. travnja.

Klubovi su pak dužni u roku od 15 dana razmotriti sve kandidature, te Odboru predložiti uži izbor kandidata za članstvo u Programskom vijeću HRT-a.

Ako se klubovi ne slože oko prijedloga konačne liste kandidata, Odbor će 11 kandidata za članove Vijeća odabrati uvažavajući mišljenja vladajućih i oporbenih parlamentarnih klubova.

O konačnoj listi kandidata glasovat će Sabor.

Utvrđujući pravovaljanost svih 145 kandidatura, Odbor je utvrdio da dio njih ne sadrži sve propisane uvjete - neke nisu imale životopise, neke domovnice, neke suglasnost kandidata o prihvaćanju da ih kandidiraju institucije ili udruge kojih su članovi.

No, kako je rekao predsjednik Odbora Luka Roić, ti nedostaci, dio kojih je u međuvremenu dostavljen, ne predstavljaju zakonsku zapreku da kandidature ne uđu u izbor.

S takvim su se stavom složili i ostali članovi Odbora, uz zaključak da kandidati koji uđu u uži izbor moraju dodatnu dokumentaciju donijeti na razgovor s članovima Odbora, odnosno intervju koji će se obaviti s kandidatima koje predlože klubovi zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jadranka Kosor (HDZ) upozorila je da Zakon o HRT-u ne predviđa razgovor s kandidatima, ali je u Odboru prevladalo mišljenje da takva mogućnost postoji čim to zakon izričito ne zabranjuje.

HDZ-ova zastupnica predložila je da Odbor održi posebnu raspravu o tome koliko su političke stranke zastupljene u programima HRT-a i bude inicijator monitoringa na televiziji.

"To je posebno važno u izbornoj godini jer moramo znati kakav je odnos snaga na najvećem mediju putem kojega se informira 92 posto građana", kazala je Kosor.

Njezin prijedlog nije naišao na podršku ostalih članova Odbora.

Prema novom Zakonu o HRT-u, članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki.

Oni bi trebali biti javni djelatnici (hrvatski državljani), koji su se istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

(Hina) tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara