Odbor za ratne veterane podržao ukidanje revizija

ODBOR za ratne veterane Hrvatskog sabora podržao je danas prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji predviđa brisanje zakonskih odredaba o tzv. prevođenju, odnosno reviziji svih izdanih rješenja o statusu HRVI-a.

Državni tajnik za branitelje Tomislav Ivić pojasnio je da je svrha predloženih izmjena otkloniti pravnu nesigurnost i nezadovoljstvo svih koji su status HRVI stekli na zakonit način.

Naglasio je da predložene zakonske izmjene ne isključuju mogućnost revizije pojedinih slučajeva, u kojima postoji sumnja da je status HRVI-a dodijeljen mimo zakona.

Ivić je izvijestio i o 1800 žalbi na rješenja revizija pred Upravnim sudom, koji je ovih dana donio prvu presudu kojom je uvažena žalba branitelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju te presude, za očekivati je da će Upravni sud jednako postupiti i u drugim slučajevima, što bi moglo značajno financijski opteretiti Ministarstvo branitelja.

Predstavnici braniteljskih udruga upozorili su da je riječ tek o "vatrogasnim mjerama" uz koje bi, smatraju, trebalo otkloniti i druge zakonske nejasnoće.

Ivić je naglasio da će se to učiniti kroz novi zakon o pravima branitelja na izradi kojeg radi radna skupina Ministarstva.

Pomoćnik ministrice branitelja Herman Vukušić podsjetio je da je pučki pravobranitelj Ante Klarić u izvješću za 2002. upozorio da Ministarstvo ne provodi odluke Upravnog suda, nego ih komentira.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara