Odbor za ravnopravnost spolova za prethodnu raspravu o Zakonu o radu

ODBOR za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora zaključio je na današnjoj sjednici većinom glasova da se prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) uputi u prethodnu saborsku raspravu prije prvog čitanja.

Odbor smatra da se izmjenama ne treba ukinuti odredba o zaštiti podzastupljenog spola pri zapošljavanju te ističe potrebu kažnjavanja poslodavaca za diskriminaciju.

Po riječima pomoćnice ministra rada i socijalne skrbi Vere Babić, predloženim se izmjenama ZOR-a ništa konceptualno ne mijenja već se samo otvara prostor slobodi ugovaranja i smanjuje intervencija države u reguliranje radnih odnosa.

´Prethodna rasprava imala bi smisla ako bi se radilo o dramatičnim promjenama, što ovdje nije slučaj´, ustvrdila je Babić.

Zajedno s izmjenama ZOR-a najavila je promjene u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, te osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Zastupnik LS-a Tibor Santo drži da bi izmjene ZOR-a trebalo usvojiti tek nakon usuglašavanja socijalnih partnera, a za pregovore treba ostaviti dovoljno vremena.

U Sloveniji je rasprava o Zakonu o radu počela 1997. godine, a zakon je donijet tek krajem prošle godine, napomenuo je Santo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Canjuga (HND) smatra da su izmjene ZOR-a birokratski potez sve dok ne postoji strategija gospodarskog razvoja Hrvatske.

Izjednačavanje rada na određeno i neodređeno vrijeme neprihvatljivo je s društvenog, socijalnog i sindikalnog stajališta, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Radnici na određeno vrijeme građani su drugog reda koji nemaju pravo na kredite, kartice, porodiljni dopust i ostalo, dodao je Mučnjak.

Potpredsjednica ženske sekcije SSSH-a Jasna Petrović založila se za fleksibilizaciju rada, no samo pod pretpostavkama osiguravanja socijalne sigurnosti i provedbe aktivnih programa zapošljavanja.

Pravnica Nezavisnih hrvatskih sindikata Željka Obradović upozorila je na nepovoljan položaj žena istaknuvši da je prošle godine zabilježen trend povećanja udjela žena među nezaposlenima.

Predložene izmjene ZOR-a podržala je samo Udruga poslovnih žena Hrvatske ´Krug´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara