Odbor za unutarnju politiku o prijedlogu Zakona o čuvanju privatnosti

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je amandmanom zatražio od Vlade da, suprotno njezinu prijedlogu Zakona o čuvanju privatnosti, omogući stranim tvrtkama obavljanje zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj samo kao pravnim osobama, a ne kao stranim filijalama.

Po Vladinu bi prijedlogu, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, strane tvrtke mogle osnivati zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj bez da se prijave kao pravne osobe, što u Vladi opravdavaju nakanom da se onemogući diskriminacija stranaca.

Većina članova Odbora pak smatra da bi se podružnice stranih poduzeća teže kontrolirale, posebno njihov rad, nego da su prijavljene kao pravne osobe, a otvorio bi se i veći prostor za ulazak u Hrvatsku većeg broja kriminalaca koji bi se teže provjeravali i nadzirali.

Stoga su mišljenja da strane tvrtke mogu osnivati zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj, što se kao novina predlaže ovim zakonom, ali da se moraju registrirati kao pravne osobe.

Vlado Jukić (HSP) zatražio je da se zaštitari naoružaju kako bi mogli biti i stvarna zaštita od napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Bez metka u cijevi zaštitar je smiješan napadaču´, rekao je Jukić. Usprotivio se prijedlogu da se zaštitari moraju svake dvije godine podvrći liječničkom pregledu, što smatra preskupim.

Predsjednik Odbora Ante Markov upozorio je da postojeći Zakon o zaštiti osoba i imovine, kojega bi zamijenio navedeni Vladin zakon, od svoga donošenja 1999. izaziva oprečna tumačenja jer je nedostatno reguliran.

Članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost negodovali su što je u tjedniku ´Nacional´ objavljen dio rasprave s prošle zatvorene sjednice tog odbora o imenovanju Josipa Lucića načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga.

´Vrlo smo nezadovoljni što materijali sa zatvorenih sjednica cure u javnost jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti´, rekao je Markov i zauzeo se za sazivanje posebne sjednice Odbora na kojoj bi se raspravilo pitanje kako da zatvorene sjednice doista takve i ostanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara