Odbor za Ustav predložio četiri kandidata za ustavne suce

ZA TRI upražnjena mjesta na Ustavnom sudu danas je Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio četiri kandidata, i to - Slavicu Banić, Marija Jelušića, Mirjanu Juričić i Dušku Šarin.

SDP-ovci napustili sjednicu

No, taj je prijedlog protekao bez oporbenih zastupnika, SDP-ovih Ingrid Antičević Marinović, Josipa Leke i Ive Josipovića, jer se nakon stanke, koja je prethodila glasovanju, nisu vratili na sjednicu, prenosi HRT.

Tako su navedeni kandidati na tajnom glasovanju dobili po šest glasova članova Odbora, dok je na sjednici do kraja ostalo šest članova HDZ-a i predstavnik manjina Šemso Tanković.

"HDZ žuri jer je već donio odluku o sucima"

SDP-ovci su svoju tvrdnju, da je HDZ već donio odluku o novim sucima Ustavnog suda te da se stoga žuri s procedurom, izrekli još i za vrijeme predstavljanja svih kandidata.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks odbacio je takve navode, ističući da se Ustavni sud ubrzo mora upotpuniti i napokon izabrati predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iz oporbe su predlagali i da se o svakom od 19 kandidata raspravlja na plenarnoj sjednici, gdje bi tri nova suca bila izabrana s najmanje 77 zastupničkih glasova.

Predstavljanje kandidata

Slavica Banić - predstojnica Vladina Ureda za zakonodavstvo i glavna urednica "Narodnih novina", u Ustavnom sudu je već radila kao savjetnica, dok je zaposlena bila i u Hrvatskom saboru.

Mario Jelušić - znanstvenik i docent na Katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.
 
Mirjana Jurišić - sutkinja Upravnog suda, dok je prije pravosudne karijere bila zaposlena u Saboru, ali i u Ministarstvu vanjskih poslova.

Duška Šarin - sutkinja Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu te doktorica znanosti iz područja ustavnog prava.

A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara