Odbor za Ustav za obnavljanje zastupničkog mandata Luciana Sušnja

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je utvrdio da je bivši PGSov zastupnik Luciano Sušanj aktivirao svoj zastupnički mandat u srpnju prošle godine, čime je prestao mandat njegova zamjenika Darija Vasilića (PGS).

Odbor je većinom glasova (SDP za, HSS suzdržan, HSLS protiv) utvrdio da je Sušanj aktivirao mandat prvim zahtjevom iz srpnja prošle godine, no da zbog propusta saborskih službi taj zahtjev tada nije urudžbiran i takav upućen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu.

Većina članova Odbora drži da je Sušnjev drugi zahtjev iz prosinca 2002. samo požurnica za rješavanjem njegova statusa, zbog čega je odlučeno da je njegov zastupnički mandat počeo osam dana nakon podnošenja prvog zahtjeva.

Sušnju, koji je u međuvremenu osnovao drugu regionalnu stranku, nadoknadit će se plaća i druga zastupnička prava, a plaću Vasilića riješit će nadležna saborska kadrovska služba.

Takvoj odluci Odbora žestoko se usprotivio PGS-ov zastupnik Nikola Ivaniš, ocijenivši da se time krši zakonska odredba po kojoj zastupnik tijekom svoga mandata može samo jednom tražiti njegovo obnavljanje, ustrajajući u stavu da je Sušanj podnio dva zahtjeva.

Predsjednik Odbora Mato Arlović upozorio ga je da Sabor nije mjesto rješavanja stranačkih sporova već sud, na što je Ivaniš najavio da će PGS pravdu pokušati izboriti na sudu.

Uz HSLS-ov glas protiv, Odbor je predložio da prije saborske rasprave o Odluci o Vijeću za nadzor sigurnosnih službi Vlada dostavi prijedlog zakona o građanskom nadzoru nad Oružanim snagama i sigurnosnim službama.

Takav bi zakon, tvrdi Arlović, obuhvatio pitanje građanskog nadzora koje u Zakonu o sigurnosnim službama nije jasno uređeno.

Odbor će razmotriti primjedbe i prijedloge Vlade na spomenutu Odluku, koju je predložio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kako bi sastavio amandmane za saborsku raspravu.

Većinom glasova Odbor je u drugo saborsko čitanje uputio konačni tekst zakona o pravobranitelju za djecu, koji bi bio samostalna ustanova nadležna za prava djeteta.

Protiv takve odluke bila je jedino HSLS-ova zastupnica Dorica Nikolić, koja smatra da bi još jedna nova institucija bila teret za porezne obveznike.

Odbor za zakonodavstvo danas nije održao sjednicu, a to bi trebao, doznaje se, učiniti sutra prije početka saborske sjednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara