Odbor za zakonodavstvo dao potporu prijedlogu zakona o otpadu

ODBOR za zakonodavstvo Hrvatskog sabora dao je danas potporu prijedlogu zakona o otpadu, čije je donošenje predviđeno u hitnoj saborskoj proceduri.

Riječ je o zakonskom prijedlogu kojim bi se jedinice lokalne i područne samouprave obvezalo na izradbu planova gospodarenja otpadom i sanaciju odlagališta te na popisivanje otpadom onečišćenog zemljišta.

Predloženi zakon o otpadu predviđa i nov način obračuna naknade za odvoz komunalnog otpada. Domaćinstvima će se ta naknada ubuduće naplaćivati po količini proizvedenog otpada, umjesto po kvadraturi stana. Time će se, drže predlagatelji, stimulirati ispravan odnos prema okolišu.

Predložene su i veće prekršajne kazne za nesavjesno i nepropisno odlaganje otpada.

Na sjednici saborskog Odbora za zakonodavstvo neprihvatljivom je ocijenjena odredba po kojoj bi naknadu za onečišćeno zemljište jedinice lokalne samouprave plaćale isključivo vlasnicima zemljišta, a izuzeta je mogućnost tužbe za naknadu štete nastale emisijom opasnih tvari.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Roko Andričević objasnio je da je takvo rješenje prepisano iz zakonodavstva europskih država, te da će se ta problematika regulirati drugim zakonima.

Naglasio je da je namjera zakona stvoriti nekoliko regionalnih centara za gospodarenje otpadom, koji bi, uz malo poduzetničkog duha, u budućnosti trebali prerasti u tvornice za preradu otpada.

Istaknuo je da će predloženi zakon osigurati brži protok otpada preko hrvatskih granica. Ukida se tako obveza dobivanja dozvole za izvoz i provoz neopasnog otpada.

Predložena je i zabrana uvoza otpada koji se koristi za proizvodnju energije, s pojašnjenjem da takvog otpada u Hrvatskoj ima dovoljno.

U saborskoj je proceduri i prijedlog strategije gospodarenja otpadom kojemu je danas podršku izrazio Odbor za gospodarstvo, s primjedbom zastupnika da bi se strategija morala baviti i sanacijom postojećih, uglavnom neuređenih i divljih, odlagališta otpada, a ne samo budućim gospodarenjem otpadom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara