Odbor za zakonodavstvo o primjeni Statuta MKS

Saborski Odbor za zakonodavstvo dao je danas 'zeleno svjetlo' konačnom tekstu zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, o kojemu se Sabor treba izjasniti ovaj tjedan, dakle prije raspuštanja. L

Po konačnom prijedlogu tog zakona, pravo vođenja postupaka za ratne zločine, uz županijske sudove u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, dobili bi i ostali županijski sudovi, uz uvjet da pribave prethodnu suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Predlaže se i da svi dokazi, prikupljeni posredstvom haaškog tribunala, vrijede u Hrvatskoj, odnosno da se ne moraju ponovo prikupljati.

Spomenuti zakonski prijedlog Odbor je prihvatio bez primjedbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina članova Odbora za zakonodavstvo suglasila se da to radno tijelo ne daje vjerodostojno tumačenje odredbi izbornog zakona koje se odnose na izbor predstavnika nacionalnih manjina u Sabor.

Takvo tumačenje zatražio je Zlatko Kramarić (LS).

Po istom zahtjevu, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prošli je tjedan dao mišljenje da pripadnici manjina na parlamentarnim izborima mogu glasovati samo jedanput i nemaju dva glasa, te da su time izjednačeni sa svim hrvatskim građanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara