Odbor za zakonodavstvo podržao izmjene Zakona o medijima

UNATOČ brojnim prigovorima i primjedbama na Vladin konačni tekst izmjena Zakona o medijima, saborski Odbor za zakonodavstvo danas je zbog potpore HDZove većine podržao predložene izmjene i njihovo donošenje po hitnom postupku.

Primjedbe su iznosili i redovni i vanjski članovi Odbora, prigovarajući da su predložene zakonske izmjene pune propusta i grešaka te da neće pridonijeti slobodi medija i zaštiti od monopola.

"Bilo je vremena i šansi da se zakon popravi nakon što ga je zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud, ali ovaj prijedlog pogoršava položaj svih u medijima", kazala je SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

Vladu je prozvala da izmjene temelji na pogrešnim primjerima i aferama. "Ne možemo zakone temeljiti na lex Čačija i lex Gotovina i sličnim slučajevima", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSP-ovac Pero Kovačević najavio je da će njegov klub podnijeti 17 amandmana na predloženi zakonski tekst, prozivajući aktualnu vlast da je, u vrijeme kada je bila u oporbi, žestoko kritizirala zakon, a da sada predlaže "manje više isto".

HSP će, kaže, predložiti da sud može naložiti novinaru da otkrije izvor informacija, kako bi se pomogla istraga u nekom važnom slučaju, a kao primjer je naveo slučaj kada je odbjegli general Ante Gotovina dao intervju tjedniku "Nacional".

Da su predložene izmjene dijelom nedorečene smatraju i HDZ-ovci Franjo Boras i Dražen Bošnjaković, ali ističu da će ih Vlada ispraviti amandmanima.

Članovi Odbora pozvali su Vladu da otkloni nejasnoće u zakonu, poput one kakvu odgovornost snosi glavni urednik nekog medija ako odbije objaviti ispravak, da se točno odrede prekršaji i kazne za nezakonito postupanje i slično.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara