ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO PODRŽAO IZMJENE ZAKONA O SLUŽBI U ORUŽANIM

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je većinom glasova podržao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama u dijelu koji ministru obrane daje pravo umiroviti djelatnu vojnu osobu.

Ministar bi, prema predloženim izmjenama, mogao umiroviti časnika koji je u službi u Hrvatskoj vojsci proveo minimalno deset godina, koji je u Domovinskom ratu sudjelovao minimalno pola godine i koji je posljednje četiri godine služenja završio s ocjenom "ističe se".

Ako časnik ispunjava navedene kriterije, ministar obrane bi ga mogao umiroviti bez obzira na uvjete iz općih propisa o stjecanju prava na mirovinu.

Protiv predloženih izmjena glasovali su Ivo Josipović (SDP) i Pero Kovačević (HSP), koji je prigovorio da se zakon mijenja samo zbog 'slučaja Čačija'.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako mu nije jasno zbog čega se uopće i predlažu ove zakonske izmjene kada se njima ne zadire u ovlasti Predsjednika Republike kod umirovljenja djelatnih vojnih osoba.

"Zar nije trebalo u dogovoru s Predsjednikom čitavu tu oblast cjelovito regulirati, a ne zakonski reagirati samo na jedan jedini slučaj. To posebno kada se zna da je predsjedničku mirovinu stekla, odlukom predsjednika, i jedna tajnica, o čemu nema ni riječi u ovim zakonskim izmjenama", rekao je Kovačević.

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara