Odbor za zakonodavstvo podržao Pomorski zakonik

SABORSKI Odbor za zakonodavstvo danas je podržao konačni tekst Pomorskog zakonika kojim Vlada, na standardima EU, kani urediti pitanja sigurnosti plovidbe, zaštite mora te materijalnopravne odnose u pogledu brodarenja.

Predloženi Zakonik doživio je brojne izmjene u odnosu na prvo saborsko čitanje, pa tako dozvolu za ulazak u teritorijalne vode stranim ratnim nuklearnim brodovima neće davati ministar obrane, nego Vlada, uz prethodnu suglasnost Nacionalnog vijeća za atomsku energiju.

Hrvatska se Zakonikom obvezuje na suradnju s državama EU na području zaštite od onečišćenja teritorijalnog mora, unutarnjih voda i zaštićene ekološko-ribolovne zone.

Posada broda, pored pomorske knjižice, za ukrcaj na brod u međunarodnoj plovidbi morala bi imati i ugovor o radu, a u cilju vraćanja hrvatskih brodova pod nacionalni stijeg predviđa se da se osnovica za plaću brodarima u međunarodnoj plovidbi određuje prema plaći brodara u nacionalnoj plovidbi, ne više međunarodnoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodari u međunarodnoj plovidbi bili bi izuzeti od plaćanja poreza na reinvestiranu i sačuvanu dobit, a ostavila bi se mogućnost i stranim jahtama da se, ako se registriraju u Hrvatskoj i plaćaju porez, mogu upisati u hrvatski upisnik brodova i jahti.

Pomorskim zakonikom pooštravaju se prekršajne kazne, posebno za onečišćenje mora.

Odbor je podržao i konačni prijedlog Zakona o javnim cestama, kojim se, među ostalim, hrvatska legislativa koja uređuje to područje nadopunjuje direktivom EU koja regulira naknade za prolaz teških teretnih kamiona kroz teritorij pojedine države.

Zakonom se propisuje i da se koncesije za gradnju javnih cesta mogu izdavati isključivo na javnom natječaju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara