Odbor za zakonodavstvo podržao sporazum o neširenju nuklearnog oružja

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je podržao i uputio Saboru na usvajanje zakon o potvrđivanju Sporazuma sa SADom o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje te promicanju obrambenih i vojnih odnosa.

Svrha sporazuma, zaključenog između hrvatske i vlade SAD-a u veljači ove godine, je podizanje i održavanje sposobnosti oružanih snaga za prevenciju i sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje na način da se hrvatske oružane snage osposobe za sprječavanje neovlaštenog transfera, tranzita i transporta takvog oružja.

Također, hrvatske oružane snage osposobile bi se za otklanjanje posljedica i utvrđivanje počinitelja takvih kaznenih djela, te upravljanje u kriznim situacijama.

Odbor je prihvatio i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o otvorenom nebu, koji predstavlja nadgradnju sustava za kontrolu konvencionalnog naoružanja, i predviđa uključenje hrvatskog sustava u međunarodnu kontrolnu mrežu.

Sporazum predviđa otvaranje cjelokupnog teritorija svih država potpisnica za motrilačke letove, uključujući dosadašnja područja zabrane letova, a sve iz razloga nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbor je podržao vladin prijedlog izmjena Parničnog zakona, kojim se želi ubrzati parnični postupak i podići njegova učinkovitost.

Tim prijedlogom, u cilju rasterećenja sudova, predviđa se izvansudsko rješenje sporova u kojima se tuži RH, prvostupanjski socijalno-radni sporovi ne bi smjeli trajati dulje od šest mjeseci, a drugostupanjski bi se zaključivali u roku od 30 dana, koliki je i rok za sazivanje prve sudske rasprave.

Odbor za gospodarstvo bez rasprave je prihvatio vladin prijedlog izmjena Zakona o brdsko-planinskom području u hitnom postupku, a u drugo čitanje upućen je prijedlog Zakona o trgovačkim društvima.

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore upozorili su da bi predloženi zakon trebalo uskladiti sa Zakonom o obrtu, tako da se kao preduvjet za obavljanje obrtničke djelatnosti u trgovačkim društvima odredi majstorski ispit.

(Hina) tr/ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara