ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO PODRŽAO UGOVOR O ZAJMU ZA POVRATAK IZBJEGLICA

Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas okvirni ugovor o zajmu od 292,3 milijuna kuna koji je Razvojna banka Vijeća Europe namijenila za financiranje projekta održivog povratka izbjeglica i prognanika te povrata imovine i stambenog zbrinjavnaja.

Projektom se želi vratiti imovina vlasnicima te osigurati alternativni smještaj za privremene korisnike, obnoviti oštećene i uništene obiteljske kuće u vlasništvu povratnika, kao i obnoviti komunalnu infrastrukturu na ratom zahvaćenim područjima.

Ukupno se namjerava vlasnicima vratiti 3968 zauzetih stanova i kuća koje trebaju napustiti privremeni korisnici kojima je utvrđeno pravo za stambeno zbrinjavanje, a kojima će se osigurati alternativni smještaj. Taj alternativni smještaj osigurao bi se kupovinom obiteljskih kuća preko Državne agencije za promet nekretnina, a kuće bi se dale u najam korisnicima - ukupno njih 1960. Polovica iznosa za njihovu kupovinu osigurala bi se iz državnog proračuna, a polovica iz zajma Razvojne banke Vijeća Europe. Na isti način financirala bi se i nabavka građevinskog materijala za obnovu oštećenih objekata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor je podržao i ugovor o jamstvu o 90 milijuna eura koje je Europska banka za obnovu i razvoj namijenila obnovi i dovršetku autoceste na koridoru deset od Zagreba do Lipovca. Protiv potvrđivanja tog ugovora glasovao je jedino HSP-ovac Pero Kovačević, koji se usprotivio angažiranju skupe odvjetničke kuće za pravno mišljenje u tom projektu.

(Hina) xtr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara