Odesa prijeti autonomijom ako Juščenko preuzme vlast

VIŠE od 3000 osoba okupljenih ispred gradske vijećnice Odese usvojilo je "rezoluciju" zahtijevajući da se njihova regija odvoji od ostatka Ukrajine ako prozapadni predsjednički kandidat Viktor Juščenko preuzme vlast u Kijevu.

U tekstu rezolucije prosvjednici su zatražili organiziranje Skupštine zastupnika svih regija s juga i istoka Ukrajine kako bi raspravili o osnivanju "teritorija nove Rusije" koji bi bio nezavisan od Rusije i Ukrajine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnici nekoliko gradova u području Donjecka na istoku zemlje, kao i čelnici velikih industrijskih poduzeća tog rusofonog područja odobrili su rezoluciju prema kojoj bi "stanovnici Donjecka pridržavali pravo da sami odlučuju o sudbini svoje regije", ako Juščenko preuzme vlast.

Područja Donjecka i Odese podržavaju kandidata na vlasti i proruskog premijera Viktora Janukoviča, osporavana pobjednika predsjedničkih izbora u nedjelju kojega priznaje samo Rusija, Kina i nekoliko zemalja proizašlih iz bivšeg SSSR-a. Zapadne zemlje i organizacije ocijenile su izbore neregularnima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara