Odluka o Ašneru na koruškom pokrajinskom sudu

U AUSTRIJSKOM Saveznom ministarstvu pravosuđa u Beču potvrđeno je da je Milivoj Ašner, kojeg se sumnjiči da je u drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj počinio ratne zločine, izgubio austrijsko državljanstvo te da je sada na pokrajinskom sudu u Koruškoj donošenje odluke o njegovu izručenju.

"Očito je Uprava za dodjelu državljanstva Savezne vlade pokrajine Koruške donijela tu odluku kojom se Ašneru oduzima austrijsko državljanstvo", izjavio je u četvrtak navečer glasnogovornik austrijskog Ministarstva pravosuđa Christoph Poechinger.

On je dodao da je "sada na sudu u Klagenfurtu da donese odluku o izručenju", na koju, prema njegovim riječima, ne bi trebalo dugo čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najvjerojatnije to neće dugo trajati", rekao je Poechinger dodavši da slučaj Ašner "više nije u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, nego Pokrajinskog suda u Koruškoj".

Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća Ašner je zatražio i dobio hrvatsko državljanstvo a da pritom nije pravovremeno postavio zahtjev za zadržavanje austrijskog državljanstva.

Zahtjev za zadržavanje austrijskog državljanstva Ašner je podnio kasnije, ali je austrijskim vlastima zatajio da je u međuvremenu ponovno dobio hrvatsko državljanstvo. Zadržavanje austrijskog državljanstva tako nije moguće i po tome Ašner više nije austrijski državljanin.

Hrvatska je u rujnu 2005. od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje ali se zahtjev nije mogao provesti jer se prema austrijskom zakonu austrijski državljani ne mogu izručiti drugim državama.

Ašnera se sumnjiči da je kao predstojnik redarstva u Slavonskoj Požegi od 1941. - 1942. počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara