Odluka suda: Policija nije imala pravo hapsiti prosvjednike u Varšavskoj!

Odluka suda: Policija nije imala pravo hapsiti prosvjednike u Varšavskoj!

Tekst: P.Vidov
Foto: Damir Krajač / Cropix

POLICIJA nije smjela uhititi prosvjednike u Varšavskoj! Odlučio je to Prekršajni sud u Zagrebu koji je uhićene aktiviste nepravomoćno oslobodio svih optužbi, potvrdila je za Index predsjednica tog suda Ana Krleža Jurišić.

20-godišnja Katja Crevar, 23-godišnja Ivana Jandrić, 28-godišnji Vedran Gračan i 28-godišnji Tomislav Tomašević optuženi su za kršenje javnog reda i mira, opiranje uhićenju i ometanje policijske operacije u Varšavskoj. No, nakon njihova svjedočenja na sudu Edhem Kapetanović došao je do zaključaka da nisu krivi za kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Naime, sud je zaključio kako se izvikivanje parole "Ne damo Varšavsku" ne može okarakterizirati kao kršenje javnog reda i mira, istaknuo je da je prosvjed bio uredno prijavljen, a presudio je i kako ništa u spisu ne upućuje na to da su se aktivisti opirali uhićenju, vrijeđali policajce ili ih ometali u radu.

Podsjećamo, policijska akcija u Varšavskoj izazvala je veliku pozornost javnosti. Pripadnici specijalne policije usred noći "zaskočili" su prosvjednike i razbili akciju za spas Varšavske ulice od projekta Tomislava Horvatinčića. Na policiju su ukupno te noći privedene 23 osobe, a četvero je završilo pred sudom. MUP je sutradan održao konferenciju na kojoj su tvrdili kako je policija morala djelovati zbog poziva komunalnih redara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na grad: Policija će se žaliti na presudu

"Zadovoljni smo ovom nepravomoćnom presudom Prekršajnog suda, no imamo informacije da će se policija žaliti na tu presudu. Trenutno i sami razmatramo pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako se ovakvo policijsko postupanje ne bi ponovilo za neki novi prosvjed", priopćeno je iz Prava na grad.

Ta organizacija tvrdi kako je iz presude jasno vidljivo da je prekršeno njihovo pravo na javno okupljanje i prosvjed jer je za vrijeme policijske intervencije prosvjed u Varšavskoj bio uredno prijavljen, a policija je ipak aktivistima branila ulazak u Varšavsku ulicu.

"Predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević, bezuspješno je od četiri interventna i temeljna policajca zahtijevao da se pozove odgovorna osoba koja bi objasnila zašto se, unatoč prijavljenom prosvjedu, ne može ući u Varšavsku ulicu i doći do prosvjednika koji su zapomagali za vrijeme postupanja policije", podsjeća se u priopćenju koje završava porukom da Pravo na grad neće odustati od daljnjih prosvjeda i građanskog neposluha u Varšavskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara