Odluka Vrhovnog suda o tzv. gospićkoj skupini još nije stigla; Orešković ostaje u pritvoru

VRHOVNI sud donio je odluku u vezi s tzv. "gospićkom skupinom", ali njezin sadržaj još nije poznat riječkom Županijskom sudu, doznaje se od predsjednice kaznenog odjela toga suda Naste Mijatović koja je izvijestila da će odluka stići u Rijeku sljedećeg tjedna.

Od sutkinje Mijatović doznaje se i da je Vrhovni sud danas uputio dopis riječkom Županijskom sudu u kojem se navodi da, na temelju odluke o tom kaznenom predmetu, nisu stečeni uvjeti za puštanje Tihomira Oreškovića iz pritvora.

Tihomiru Oreškoviću sutra istječe najdulji rok za boravak u pritvoru bez donesene pravomoćne presude, u trajanju od tri godina i devet mjeseci. Iz tog dopisa proizlazi da Tihomiru Oreškoviću nije uzeta u obzir žalba na presudu Županijskog suda u Rijeci, u kojoj je tražio oslobađanje.

Tihomir Orešković, Mirko Norac i Stjepan Grandić osuđeni su za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom i karlobaškom području u jesen 1991. godine. Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, Norac na 12, a Grandić na 10, dok je Ivica Rožić u istom postupku oslobođen sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Osuđeni su se žalili Vrhovnom sudu na presude tražeći smanjenje kazni ili oslobađanje, a Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci žalilo se također na trajanje zatvorskih kazni, tražeći njihovo produljenje, kao i na oslobađajuću presudu u slučaju Ivice Rožića.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara