Odnosi Kine i Googlea sve zategnutiji

Odnosi Kine i Googlea sve zategnutiji

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

PREGOVORI Kine i Googlea nisu ništa bliže završetku.

Kineski ministar industrije i informacijske tehnologije Li Yizhong rekao je da Kina inzistira na tome da se Google pridržava kineskih zakona. Rekao je i to da inzistira na tome da sadržaj interneta u Kini mora biti cenzuriran "kako bi se zaštitila prava zemlje i njezinih ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodatni razlog za razmišljanje o povlačenju iz Kine Google pronalazi i u učestalim hakerskim upadima. U jednom od posljednjih hakeri su pokušali provaliti u Gmail račune desetaka kineskih aktivista, ali su uspjeli provaliti samo u dva neidentificirana računa, u kojima su mogli vidjeti samo dio podataka.

Direktor Googlea Eric Schmidt je prije nekoliko dana rekao da internetski pretraživač pregovara s kineskom vladom i da uskoro očekuju rješenje. Istovremeno, Financial Times piše da izvršni direktori Googlea razmišljaju o tome da se povuku iz Kine i ugase kineski Google.

Google je google.cn. pokrenuo 2006. godine, a na zahtjev kineske vlade cenzurirao je neke rezultate pretraživanja, poput prosvjeda 1989. godine na trgu Tiananmen i tibetanske neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara