Odnosi Kine i Japana sve gori

KINESKO-JAPASNKI odnosi još su se pogoršali nakon što se službeni Peking odbio ispričati Tokiju zbog nasilja koje je popratilo velike protujapanske prosvjede u Kini drugi vikend zaredom, izvijestile su agencije.

"Kineska vlada nije nikad učinila nešto zbog čega bi se trebala ispričati japanskom narodu", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing nakon kriznog sastanka s japanskim kolegom Nobutakom Machimurom, koji je u nedjelju doputovao u 36-satni posjet Pekingu.

"Glavni je problem u tomu što je japanska vlada napravila niz stvari koje su povrijedile osjećaje kineskog naroda. Riječ o pitanju Tajvana, o međunarodnim pitanjima poput poštivanja ljudskih prava te posebno o načinu interpretiranja povijesnih događaja" između dviju strana, rekao je Zhaoxing.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Machimura pak smatra žaljenja vrijednom činjenicu da se Kina ne želi ispričati zbog nedavnih protujapanskih prosvjeda održanih u nizu kineskih gradova, od kojih su mnogi prerasli u pravo nasilje, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Machimura je u Peking doputovao u nastojanju da s kineskim kolegom Zhaoxingom smiri bilateralne napetosti. On je kineskog premijera Wena Jiabaoa pozvao u službeni posjet Japanu. Machimurin dolazak u Peking ponovno i tijekom ovoga vikenda prati niz protujapanskih prosvjeda organiziranih u mnogim kineskim gradovima.

Procjenjuje se da je na ulice južnoga grada Shenzena izašlo oko 10.000 prosvjednika, a 1.000 ih se okupilo ispred japanskog konzulata u sjeveroistočnom industrijskom gradu Shenyangu. Manji su prosvjedi organizirani u južnim gradovima Nanningu, Zhuhaiju i Dongguanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara