Odnosi Rima i Pariza na najnižoj razini

DIPLOMATSKI odnosi između Italije i Francuske spušteni su na niske grane nakon što je talijanski premijer Silvio Berlusconi osudio Pariz zbog prijetnje vetom u Vijeću sigurnosti UN-a na drugu rezoluciju o Iraku, ocjenjuje danas talijanski tisak. 

Francuski je veleposlanik u Rimu, Louis Hennekinne, u razgovoru za "Corriere della Sera" kazao kako je Berlusconijeva izjava začudila Pariz, posebno zbog činjenice da će od 1. srpnja Italija preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je kazao kako Italija ima namjeru "zadržati čvrste i odlične odnose s Francuskom", a u razgovoru za današnji list "Foglio" je dodao kako Italija nema "interes podijeliti EU", ali je uvijek bila "protiv upotrebe veta koji je najavljivala prijateljska zemlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski ministar za odnose s EU, Rocco Buttiglione napada, kako danas piše list "Corriere della Sera", riječi veleposlanika Hennekinna kako Europska konvencija možda neće uspijeti završiti posao oko europskog Ustava da bi se ugovor mogao potpisati tijekom talijanskog semestra predsjedanja EU-om.

Polemike se nastavljaju, a talijanski oporbeni lijevi centar osuđuje Berlusconijevu vladu desnog centra da dovodi Italiju u izolaciju. Predsjednik zastupnika stranke Demokradske ljevice Luciano Violante kaže kako "Berlusconijevi gafovi, kao što je osuda Chiraca, koju je izrekao u Bruxellesu, kompromitiraju talijansko predsjedanje Unijom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara