održan 57. bal gradišćanskih hrvata

Bal gradišćanskih Hrvata održan je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn pod pokroviteljstovm bečkog gradonačelnika Michaela Haeupla u organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD).

Tu tradicionalnu kulturnu svečanost koja je počela spletom starih hrvatskih pjesama i plesova u izvedbi ansambla Kolo Slavuj otvorio je predsjednik tog društva Štefan Pauer rekavši: "Bal gradišćanskih Hrvata sigurno je vrhunac hrvatske sezone balova u Beču. U posebnom ozračju nudi mogućnost sklapanja i produbljivanja prijateljstva i veza između Hrvata iz Beča, Gradišća, Hrvatske, Mađarske i Slovačke".

Naglasio je da su gradišćanski Hrvatsi posebno ponosni na tu priredbu koja se održava 57. put. "Bal je izraz njegovanja i očuvanja gradišćansko hrvatske kulture i običaja koje su gradišćanski Hrvatski sačuvali na tlu Austrije skoro 500 godina" kazao je Pauer.

Za zastupnicu Stranke zelenih u austrijskom Parlamentu Tereziju Stojšić bal je "tradicija druženja i neizostavni dio bečke kulture na kojem se svake godine prikažu autentični plesovi i pjesme okružja gdje žive gradišćanski Hrvati, što ga čini posebnim".

Predsjednik Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić istaknuo je kako tradicija tog bala postoji jako dugo dodavši da ga posjećuje puno mladih ljudi, što je dobar znak da će se tradicija nastaviti i održati. Jelinčić je najavio da će se slijedeće godine u Vinkovcima održati prvi europski tamburaški folklorni festival hrvatske dijaspore na kojem će sudjelovati tamburaške plesne skupine iz Molisea, Slovačke, Mađarske, Rumunjske , Vojvodine, Crne Gore i Gradišća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine bal gradišćanskih Hrvata u Beču postaje sve bogatiji i svestraniji i pretvara se u središnju kulturnu priredbu svih hrvatskih autohtonih manjina u Srednjoj Europi. Važno je što se na balu pojavljuje sve više mladih ljudi, a izbor gostiju pokazuje duhovnu vezu između Domovine i hrvatskih autohtonih manjina", kazao je veleposlanik RH u Austriji Dražen Vukov Colić.

"Beč ima izuzetnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Treba, posebno pozdraviti i poduprijeti zajedništvo gradišćanskih Hrvata i Hrvata iz Mađarske i Slovačke, što se na ovom balu vidi i osjeća", rekla je vleposlanica RH u Slovačkoj Andrea Gustović - Ercegovac koja je bila prvi put na balu.

"Čovjek se ovdje osjeća ponosno i ugodno" kazao je načelnik Odjela za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo u Ministarstvu vanjskih poslova RH Andrija Jakovčević označivši bal kao "najbolje sačuvanu tajnu". Dodao je da Ministarstvo vanjskih poslova ovu "najbolje sačuvanu tajnu" u sklopu rada nastoji pomoći u održanju veza i očuvanju hrvatskog identiteta Hrvata i hrvatskih manjina izvan Domovine. Andrija Jakovčević s gostima iz Hrvatske sudjelovat će u nedjelju na prigodnoj svečanosti u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču na predaji donacije knjiga, glazbenih instrumenata i video kaseta koje Ministarstvo vanjskih poslova daruje Hrvatskom kulturnom društvu iz Gradišća - Uredu u Borti; Tamburaškom orkestru HKD u Željeznom i Hrvatskoj dječjoj školi u Beču.

(Hina) spđ sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara