Održan skup regionalnih Udruga za razvoj civilnog sektora u Hrvatskoj

VLADIN Ured za udruge organizirao je danas u suradnji s Centrom za ljudska prava regionalni sastanak predstavnika udruga s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba na kojem je bilo riječi o aktivnostima vezanim uz razvoj civilnog sektora u Hrvatskoj.

Predstojnica vladina Ureda Cvjetana Plavša Matić najavila je osnivanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, preko koje će se nastaviti dio aktivnosti tog ureda, kako bi se pojednostavio dotok sredstava. Po njezinim riječima smanjena su proračunska sredstva namijenjena radu udruga s 25 na 17 milijuna kuna, a najveći dio sredstava odvaja se za sport i na osobe s invaliditetom po 30 posto, po pet posto za kulturu i tehničku kulturu, osam posto za borbu protiv ovisnosti, 15 posto za razvoj civilnog društva, četiri posto za izvaninstitucionalno obrazovanje odraslih itd.

Od 1. siječnja 2004. tih 17 milijuna kuna bit će raspoređeno po pozicijama ministarstava koja će raspisati natječaj za programe, najavila je Plavša Matić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekla da će se pristupiti izradi prijedloga zakona o volonterstvu, izradi Kodeksa pozitivne prakse za financiranje udruga iz državnih i lokalnih proračuna, te izradi novog modela organizacijske strukture za poticanje razvoja civilnog društva u Hrvatskoj.

Predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva Goran Beus Richenberg izvijestio je da je to tijelo u proteklih godinu dana održalo 15-ak sjednica ocijenivši da način na koji je djelovalo nije bio loš, no da je imao premali utjecaj na kreiranje zakona.
Član savjeta Milan Ivanović kazao je kako bi Hrvatska, s obzirom da zaostaje u tranziciji u mnogim segmentima, trebala više ulagati u istraživanje civilnog društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara