Održan studentski prosvjed u Splitu

NA SPLITSKOJ Prokurativi, a ne na Rivi, kako je bilo najavljeno, održan je popodne prosvjedni skup u organizaciji Štrajkaškog odbora Veleučilišta na kojemu se, po novinarskim procjenama, okupilo nekoliko stotina studenata i građana. izvikujući "ukinite Uredbu" i slično, pjevajući i

Prosvjed je počeo okupljanjem pred prostorijama Veleučilišta u Kavanjinovoj ulici, odakle su u povorci gradskim ulicama pošli prema Rivi i Prokurativi. Studenti su na Prokurativu stigli pozivajući građane da im se pridruže u prosvjedu protiv Vladine Uredbe o pripojenju Veleučilišta Sveučilištu, odnosno, kako poručuju, protiv gaženja njihovih prava na odabir školovanja.

Osim brojnih studenata koji su izražavali nezadovoljstvo Vladinom Uredbom obratio im se i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Bezjak, koji je uz burno odobravanje poručio kako je ova vlast i tim činom protiv Veleučilišta pokazala da "samo represijom zna ići na narod i da jedva čekaju kad će otići s političke pozornice, jer je nanijela samo štetu".

"Ministar Flego", rekao je Bezjak, "godinama je poučavao teoriju marksizma, a sada bi na nama htio provoditi praksu, no, kako bi rekao njegov stranački šef, neće proći - No passaran, gospodine Flego", poručio je Bezjak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoja mišljenja studenti su izrazili i transparentima, poručujući kako im je dosta laži, da su izvukli pouke iz 71., "pustite nas da sami biramo" i sl., uspoređujući ministra Flegu sa Stipom Šuvarom i pitajući ga "Flegice, dobrice naša, kaj te to spopalo?".

Po riječima savjetnice Štrajkaškog odbora Maje Cvitan u prosvjedu sudjeluju studenti iz Splita i predstavnici studenata iz svih dvanaest gradova u kojima Veleučilište ima organiziranu nastavu, od Ploča do Vukovara. Najavila je kako će predstavnici Štrajkaškog odbora sutra otputovati u Zagreb kako bi se s kolegama s veleučilišnih studija dogovorili o daljnjim koracima i organizaciji prosvjeda u Zagrebu na Markovu trgu u početku idućeg tjedna.

Od splitskih političara među okupljenima su se našli dožupan Tadija Barun, predsjednik HČSP-a Luka Podrug, član splitskog Odbora HDZ-a Dujomir Marasović i saborski zastupnik HB-a Ivica Tafra.

Prosvjed je završio u 17,30 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara