Održana godišnja skupština poljoprivredne zadruge "obitelj"

Poljoprivredna zadruga "Obitelj" sa sjedištem u Zagrebu, koja okuplja proizvođače kravljeg mlijeka iz svih krajeva Hrvatske, a većinom iz Slavonije i Baranje, rečeno je na današnjoj godišnjoj skupštini u Đakovu, ima 94 člana i do kraja godine namjerava povećati broj članova na 150.

Podnoseći izvješće o radu i planovima Zadruge, osnovane 2002., upravitelj Neven Livaić rekao je kako je "svim zadrugarima zajedničko da imaju status komercijalnih obiteljskih gospodarstava koja ostvaruju državne poticaje, da imaju određenu poljoprivrednu infrastrukturu, poput zemljišta, te mehanizaciju i proizvodnju mlijeka s prosječno sedam krava".

Poslovni partner Zadruge je Mljekarska industrija IPK MIA d.o.o. iz Osijeka, koja preuzima mlijeko od zadrugara i plaća ga "na temelju propisane kvalitete i kriterija o formiranju cijene mlijeka", izjavio je Neven Livaić. Kako se čulo na skupštini, članovi Zadruge osječkom otkupljivaču, posredovanjem "Obitelji", predaju i do 5000 litara mlijeka na dan. Najavljeno je da će do kraja ove godine, po takvom modelu, u otkup uključiti još nekoliko proizvođača, te da će se od zadrugara otkupiti 2,320.000 litara mlijeka. Osim stalnog proširenja članstva, sljedeće godine Zadruga po zadrugaru namjerava povećati prosječni broj krava sa sedam na 11, čime bi se otkup mlijeka utrostručio i bio 7,573.000 litara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupštini, na kojoj je bilo oko stotinu zadrugara, govorilo se i o nabavi junica nakon ukinuća zabrane njihova uvoza. Po Livaićevim riječima, Zadruga upravo radi na uvozu 200 junica holstein pasmine, a do kraja godine on će obuhvatiti još 300 grla. Nakon skupštine zadrugari su obišli novu farmu Šime Ciganovića u Budrovcima, pokraj Đakova, sa 150 muznih krava.

(Hina) xsžup yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara